αρχική σελίδα
Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I FAQ's I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Όνομα Χρήστη  
Κωδ. Πρόσβασης
»Νέος χρήστης
»Υπενθύμιση Password
Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ & ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ (HACCP)
03/09/2002
ΠΗΓΗ: Επιμελητήριο

Μία πολύ σημαντική εκδήλωση οργανώθηκε την Πέμπτη 4 Απριλίου από το Επιμελητήριο Καρδίτσας και την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Η εκδήλωση αφορούσε στη ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και το σύστημα HACCP (ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ & ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ). Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο  κ. Ανδρέας Τζόγιος, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας συμβούλων UniCom AMS ΕΠΕ με εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα διασφάλισης ποιότητας τροφίμων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Κώστας Ψημμένος και εκ μέρους της ΕΕΔΕ το μέλος της Διοικούσας επιτροπής του παραρτήματος Θεσσαλίας κ. Ηλίας Κανδήλας.

Από το Ινστιτούτο Διοικήσεως Παραγωγής (Ι.ΔΙ.Π) της ΕΕΔΕ  μίλησε ο κ. Ράμος.

Στη συνέχει πήρε το λόγο ο κ. Τζόγιος. Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του παρουσιάζονται παρακάτω.

Η νομοθεσία στην Ελλάδα

Η ισχύουσα εθνική νομοθεσία για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, παρότι φαινομενικά είναι αρκετά πλήρης, δεν μπορεί να θεωρηθεί με κανένα τρόπο σύγχρονη. Αποτελείται από νόμους και υπουργικές αποφάσεις που έχουν κωδικοποιηθεί στους παρακάτω δύο βασικούς κώδικες:

  • τον Κώδικα Υγειονομικής Νομοθεσίας και
  • τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών.

Εκτός των προαναφερθέντων, θα πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι η νέα ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών, και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Έχει ανατρέψει τα ισχύοντα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι  παλαιότερα, σε περιπτώσεις τεκμηρίωσης τροφικών δηλητηριάσεων, το βάρος έπεφτε κατά κύριο λόγο στον ίδιο τον καταναλωτή.

Σήμερα, με την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή (ΦΕΚ 230/ΑΠ), κάθε εναγόμενη από οποιονδήποτε πολίτη επιχείρηση, θα πρέπει να αποδείξει στο δικαστήριο και να παρουσιάσει τεκμηριωμένα στοιχεία ότι λειτουργεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και ότι ως εκ τούτου ήταν αδύνατο να προκαλέσει το συγκεκριμένο πρόβλημα στον ενάγοντα (μηνυτή).

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

Χρησιμοποιήστε την φόρμα επικοινωνίας για να επικοινωνήσετε μαζί μας
Στοιχεία Επικοινωνίας με επιμελητήρια