Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ -ΕΣΤΑΛΗΣΑΝ 1 ΕΚΑΤ. SMS, ΕΙΚΟΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ -ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ 10ΗΜΕΡΟ
[24/03/2020 - ΣΥΝΤΑΞΗ/ΠΗΓΗ: Σ.Ο.Λ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ]

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ -ΕΣΤΑΛΗΣΑΝ 1 ΕΚΑΤ. SMS, ΕΙΚΟΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ -ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ 10ΗΜΕΡΟ

Η πρώτη ημέρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας βρήκε τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να συμμορφώνεται απόλυτα.

Το μέτρο είναι μεν ένα αυστηρό και σκληρό μέτρο, πλην όμως απολύτως αναγκαίο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αξιοσημείωτο δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι οι πολίτες έμειναν σπίτι, αλλά και αυτοί που χρειάστηκε να μετακινηθούν ακολούθησαν τις οδηγίες, συμπληρώνοντας τις απαραίτητες δηλώσεις ή στέλνοντας μήνυμα στο 13033. Ως εκ τούτου, ήταν απολύτως φυσιολογικό να επικρατεί ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την αποδοχή του μέτρου.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ενα εκατομμύριο sms στο 13033

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χθες εστάλησαν στον πενταψήφιο αριθμό περισσότερα από 1 εκατομμύριο μηνύματα, με τα 650.000 από αυτά να είναι σωστά και να εξυπηρετούν τους πολίτες στις μετακινήσεις τους, με βάση τα όσα προβλέπει η απόφαση της κυβέρνησης για περιορισμό των μετακινήσεων.

Το σύστημα για τα κινητά, που στήθηκε εκ του μηδενός και υπό άκρα μυστικότητα, απέδωσε και είναι έτοιμο να αντεπεξέλθει σε ακόμα περισσότερα αιτήματα, καθώς θα εξοικειώνονται ακόμα περισσότεροι πολίτες. Ιδιαίτερη ανταπόκριση υπάρχει και στην πρωτοβουλία για τη συνεισφορά εθελοντών, στη μάχη με τον κορωνοϊό, καθώς ήδη 5.000 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ιστοσελίδα ethelontes.gov.gr.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Κι άλλα μέτρα στο συρτάρι για την πανδημία

Ωστόσο, αρμόδια στελέχη σημειώνουν ότι για να κριθεί η αποτελεσματικότητα του συνόλου των μέτρων θα χρειαστεί χρόνος και οι επόμενες μέρες αποτελούν βαρόμετρο. Στο συρτάρι της κυβέρνησης υπάρχουν και άλλα μέτρα και σχέδια για την αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας, η ενεργοποίηση των οποίων, όπως τονίζεται, θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιστημόνων και από την τήρηση εκ μέρους των πολιτών όσων έχουν ήδη ληφθεί.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των πτήσεων από Γαλλία και Γερμανία, μετά τη διακοπή όλων των δρομολογίων από και προς τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, που ακολούθησε χθες τη διακοπή σε Ιταλία και Ισπανία, η οποία είχε προηγηθεί. Το τι μέλλει γενέσθαι θα εξαρτηθεί από την πορεία εξάπλωσης του ιού σε αυτές τις χώρες, αν και ήδη έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις για πάγωμα και αυτών των πτήσεων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το επόμενο δεκαήμερο κρίνει τη συνέχεια της καραντίνας

Καθοριστικό είναι το επόμενο δεκαήμερο. Η καμπύλη εξάπλωσης του ιού θα κρίνει αν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί αποδίδουν ή αν χρειάζονται περισσότερες δράσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

 

Πηγή: www.iefimerida.gr