Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021
ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ 'ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ
[20/05/2013 - ΣΥΝΤΑΞΗ/ΠΗΓΗ: Σ.Ο.Λ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ/EMEA.GR]

Προοπτικές χρηματοδότησης από το νέο 'Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιχειρηματικών Αγγέλων

Σε όλη την Ευρώπη θα ανοίξει σταδιακά το νεοσύστατο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιχειρηματικών Αγγέλων (European Angels Fund – EAF), όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) την προηγούμενη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο του Δικτύου Ευρωπαίων Επιχειρηματικών Αγγέλων που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη. 

Το EAF αποτελεί μία πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε μέσω του EIF με στόχο την εξασφάλιση κεφαλαίων σε επιχειρηματικούς "αγγέλους" και άλλους μη θεσμικούς επενδυτικούς παράγοντες για τη χρηματοδότηση εταιρειών με τη μορφή των συν-επενδύσεων. 

Οι επενδύσεις μέσω του ταμείου αυτού απευθύνονται σε καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας και σε όλα τα πιθανά στάδια ανάπτυξης μίας επιχείρησης (σποράς, πρώιμο, ή επέκτασης). 

To νέο αυτό ταμείο λειτουργεί "πιλοτικά" από τον Μάρτιο του 2012 στη Γερμανία, ενώ ήδη εχει αναπτύξει μερική δραστηριότητα και σε χώρες όπως η Ισπανία και η Αυστρία. Στην τελευταία ξεκίνησε τη δραστηριότητά του μόλις τον Μάρτιο του 2013, με συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 22,5 εκατ. ευρώ. 

Σημειώνεται πως στο συνέδριο του EBAN όπου και παρουσιάστηκε η νέα αυτή πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία χρηματοδότησης υψηλού ρίσκου προς επιχειρήσεις συμμετείχε, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Δημήτρη Τσίγκου, και η StartTech Ventures, επενδυτικός και "εκκολαπτικός" βραχίονας του Materializing Innovation Group και της εταιρείας Virtual Trip. Ο Δ. Τσίγκος έχει εκλεγεί μέλος του ΔΣ του EBAN, το οποίο αποτελεί επίσημο συνομιλητή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων ευρωπαϊκών οργανισμών στα ζητήματα χρηματοδοτήσεων υψηλού ρίσκου. 

Η StartTech Ventures, μάλιστα, δεσμεύθηκε για την προσπάθειά της να φέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιχειρηματικών Αγγέλων "κοντά" και στην Ελλάδα και στις καινοτόμες νεοφυείς και μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, αναλαμβάνοντας πλέον ηγετικό ρόλο στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων από επιχειρηματικούς "αγγέλους" στην Ελλάδα, αποτελώντας παράλληλα και έναν σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ Ελλήνων επιχειρηματιών και επενδυτικών "αγγέλων".