Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020
ΈΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
[13/10/2013 - ΣΥΝΤΑΞΗ/ΠΗΓΗ: Σ.Ο.Λ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ/E-FOROLOGIA.GR]

Έρχεται νέο ΕΣΠΑ για νέους και ανέργους

 

Σε συνέντευξη που παρέθεσε στο περιοδικό Epsilon 7, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο νέο ΕΣΠΑ για νέους και ανέργους.
Αναλυτικά η συνέντευξη: 

“Η τελευταία δύσκολη χρονιά θα είναι η φετινή” δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας με έμφαση πως εργάζεται για ένα νέο ΕΣΠΑ με κοινωνικό χαρακτήρα, που θα απευθύνεται κυρίως στους νέους και τους ανέργους. Όπως τονίζει, το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) θα αποτελέσει το όχημα που θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να πέσουν στην αγορά συνολικά 2 δισ. ευρώ μέσω χαμηλότοκων τραπεζικών δανείων αλλά και εργαλείων του ΕΣΠΑ.
 
Το Νοέμβριο θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με την τρόικα το νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας με τον υπουργό να δεσμεύεται ότι τα μέτρα θα είναι τέτοια ώστε “ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται ότι θα χάσει την πρώτη του κατοικία”. 

Ο 48χρονος υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. 
  
E7 | Η γραφειοκρατία, η πολύπλοκη νομοθεσία αλλά και η διαφθορά αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα που αποτρέπουν την προσέλκυση για ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Με ποια μέτρα και ποια εργαλεία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά προκειμένου η οικονομία να εισέλθει σε τροχιά θετικών ρυθμών ανάπτυξης; 
Εδώ και ένα χρόνο στο Υπουργείο μας ακολουθούμε μία συγκεκριμένη στρατηγική που στόχο έχει από τη μία να δημιουργήσουμε ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και από την άλλη να μειώσουμε τα εμπόδια εισόδου στην αγορά και να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό. Στο πλαίσιο αυτό μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί συγκεκριμένες δράσεις. Ενδεικτικά σας αναφέρω, την απελευθέρωση της αγοράς για τα φορτηγά και τις μεταφορές για τις τουριστικές υπηρεσίες, την υιοθέτηση απλούστερων διατάξεων έτσι ώστε να επιτρέπεται σε περισσότερες επιχειρήσεις να πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία και να ανοίγουν και τις Κυριακές. Ψηφίσαμε το νέο Επενδυτικό Νόμο που παρακάμπτει τη γραφειοκρατία και θεσπίζει μια Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή. Μειώσαμε σημαντικά το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για τη σύσταση Α.Ε., και καταργήσαμε το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για τη σύσταση νέων Ι.Κ.Ε. και Ε.Π.Ε.. Θέσαμε σε εφαρμογή 25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών των εξαγωγών. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.Συγκεκριμένα αναθεωρούμε συνολικά, για πρώτη φορά το πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων σε συν εργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, έτσι ώστε να αφαιρεθεί ο γραφειοκρατικός ζουρλομανδύας που πνίγει την επιχειρηματικότητα. Αλλάζουμε το εξαγωγικό μοντέλο της χώρας, δημιουργώντας έναν ενιαίο φορέα εξωστρέφειας. 
Αναπτύσσουμε Εθνική Στρατηγική για τα Logistics με νομοθετικές ρυθμίσεις και συνέργειες όπως οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, οι συμβάσεις παραχώρησης στα λιμάνια και στα περιφερειακά αεροδρόμια. Σε συν εργασία με τον Ο.Ο.Σ.Α. αίρουμε τα εμπόδια εισόδου και ενισχύουμε τον ανταγωνισμό σε 4 βασικούς τομείς της οικονομίας (τουρισμός, οικοδομικά υλικά, λιανεμπόριο, τρόφιμα). 
Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, ούτε εύκολες λύσεις με γρήγορα αποτελέσματα. Ακολουθούμε το δρόμο της ευθύνης και της αλήθειας, το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των δομικών αλλαγών. Η εικόνα της χώρας θα αλλάξει, να είστε σίγουροι. 

E7 | Η αγορά μαστίζεται από τα “λουκέτα” που βάζουν οι επιχειρήσεις και την ανεργία, ενώ ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στην εξόφληση των οφειλών τους. Πότε πιστεύετε ότι θα αρχίσει να αλλάζει η εικόνα στην αγορά; 
Ας κοιτάξουμε όλη την εικόνα. Ας γυρίσουμε ένα χρόνο πίσω και ας δούμε που βρισκόμαστε σήμερα. Από την πολιτική αστάθεια, την αβεβαιότητα ενός επικείμενου Grexit και τα σενάρια χρεωκοπίας του περασμένου καλοκαιριού καταφέραμε μέσα σε δώδεκα μήνες να αλλάξουμε την εικόνα. Η κυβέρνηση συνεργασίας είναι σταθερή και βιώσιμη, η παραμονή μας στο ευρώ είναι δεδομένη, ενώ ανακτήσαμε τη χαμένη μας αξιοπιστία. Είμαστε κοντά στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος προϋπόθεση αναγκαία για να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας, από καλύτερη θέση, το ζήτημα του δημόσιου χρέους. Το τραπεζικό μας σύστημα με την ανακεφαλαιοποίηση σταθεροποιείται. Παράλληλα, με τις διαρθρωτικές αλλαγές που σας ανέφερα, αλλά και με μία μεγάλη ατζέντα αποκρατικοποιήσεων (30 διαφορετικά προ γράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.), ανοίγουμε τη χώρα στην επενδυτική κοινότητα και στέλνουμε το μήνυμα ότι γυρίζουμε σελίδα. 
Η πρόοδος της τελευταίας χρονιάς αναγνωρίζεται από όλους τους εταίρους μας και ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Ο τουρισμός φέτος έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, η χώρα μας έχει αρχίσει να μπαίνει στο παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Είμαστε κοντά στο τέλος της δύσκολης αυτής προσπάθειας. Αν επιμείνουμε με σταθερότητα και αποφασιστικότητα στον δρόμο των αλλαγών το 2013 θα είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά για την πατρίδα μας.

E7 | Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις είναι η έλλειψη ρευστότητας και οι περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης. Πως θα μπορούσε να βελτιωθεί η κατάσταση και ποιες ενέργειες κάνετε σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών; 
Η κύρια δράση για το πρόβλημα της ρευστότητας είναι η ανακεφαλαιοποίηση του Τραπεζικού μας συστήματος και η δημιουργία κλίματος σταθερότητας και προοπτικής, έτσι ώστε να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες. Από την πλευρά μας λειτουργούμε συμπληρωματικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας, μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, και των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ε.Τ.Ε.ΑΝ. και της ΕΤΕπ. Μάλιστα, για να εξασφαλίσουμε πως τα χρήματα πέφτουν όντως στην πραγματική οικονομία, συμφωνήθηκε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να υπάρχει συγκεκριμένη στοχοθεσία ανά μήνα, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν συμβασιοποιηθεί περίπου 2 δισ. ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια, μέσω Ε.Τ.Ε.ΑΝ. και ΕΤΕΠ. Παράλληλα με μια σειρά προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της νησιωτικής τουριστικής επιχειρηματικότητας αλλά και της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας προσπαθούμε να δώσουμε περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις. Τέλος, από τις αρχές του 2014 πιστεύουμε να αρχίσει να λειτουργεί και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, με κεφάλαια του Ελληνικού Δημοσίου, της Γερμανικής Τράπεζα Επενδύσεων (KfW), αλλά και ανεξάρτητων οργανισμών, όπως π.χ. το Ίδρυμα Ωνάση για τη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων, μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων. 

E7 | Ποιος είναι ο βαθμός απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013; 
Έχει γίνει μία τιτάνια προσπάθεια στον τομέα των κοινοτικών κονδυλίων από πέρυσι. Από την 18η θέση μεταξύ των 27 της Ε.Ε. σήμερα βρισκόμαστε στην 4η θέση ως προς το βαθμό απορρόφησης. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013, απορροφήθηκαν 2,174 δισ. ευρώ. Οι απορροφήσεις του ΕΣΠΑ στην χώρα μας υπερβαίνουν τον κοινοτικό μέσο όρο σχεδόν κατά 14,5 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό φυσικά δεν έγινε τυχαία: 
Είναι αποτέλεσμα σειράς δράσεων όπως π.χ. οι 32 παρεμβάσεις για την επιτάχυνση και την απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, η εκτέλεση συγχρηματοδοτούμενων έργων, η αντιμετώπιση προβλημάτων λόγω έλλειψης ρευστότητας κ.λπ.. Παράλληλα αναθεωρούμε τα προγράμματα προκειμένου επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο οι ρυθμοί απορρόφησης και να επικεντρωθούν πόροι εκεί που οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Συνολικά 570 εκατ. ευρώ σε σύνολο 20,5 δισ. ευρώ, μετακινούνται από πρόγραμμα, σε πρόγραμμα ενώ εξασφαλίζονται τόσο τα 1,2 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την ενίσχυση των αυτοκινητοδρόμων όσο και τα 380 εκατ. ευρώ για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης. Έχουμε λοιπόν βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει απορροφηθεί και το σύνολο των 3,890 δισ. ευρώ, που είναι ο στόχος για το 2013. 

E7 | Τι διαφορετικό φέρνει το νέο ΕΣΠΑ (2014-2020); 
Θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ να είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα τόσο ως προς τη φιλοσοφία του όσο και ως προς την αρχιτεκτονική του. Ένα ΕΣΠΑ με προστιθέμενη αξία που θα δίνει έμφαση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Ειδικότερα, θέλουμε ένα ΕΣΠΑ απλούστερο, με περιορισμό της γραφειοκρατίας αλλά και καινοτόμο, με έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της “έξυπνης εξειδίκευσης”. Με άλλα λόγια θέλουμε να αποτελέσει το όχημα που θα συμβάλλει στην ανάκαψη της οικονομίας μας. Από την άλλη πλευρά, θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ να είναι εμπροσθοβαρές ως προς τις κοινωνικές δράσεις προκειμένου να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι συνέπειες της κρίσης. Δίνοντας έμφαση όχι σε αυτούς που διαχειρίζονται τα προγράμματα, αλλά στους τελικούς δικαιούχους δηλαδή στους νέους και τους ανέργους. 

E7 | Από την 1η Αυγούστου, ο Φ.Π.Α. στην εστίαση μειώθηκε στο 13% από 23%, μέτρο που θα ισχύει μέχρι το τέλος του έτους. Όμως μέχρι σήμερα τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση αυτή δεν πέρασε στις τιμές; 
Πιστεύετε ότι ο Φ.Π.Α. στον κλάδο της εστίασης θα επανέλθει στο 23% την 1η Ιανουαρίου 2014; 
Το μέτρο είναι προσωρινό καθώς η δοκιμαστική περίοδος εφαρμογής είναι μέχρι τέλος του έτους. Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα καθώς έχουμε ακόμα μπροστά μας τρεις μήνες εφαρμογής. Η αλήθεια είναι ότι στις αλυσίδες εστίασης μέχρι στιγμής υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση από ότι στην πλειονότητα των μικρών εστιατορίων. Ελπίζω ότι στο διάστημα που απομένει όλοι - επαγγελματίες και καταναλωτές - θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Το μέτρο αυτό είναι ουσιαστικά μία πρόκληση για όλους μας και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. 

E7 | Σε ποιους άξονες θα κινείται η νέα ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας; 
Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται ότι θα χάσει την πρώτη του κατοικία. Και αυτό γιατί ήδη υπάρχει ένα πλαίσιο προστατευτικό για όλους τους συμπολίτες μας, τόσο από τον νόμο 3869/2010 όσο και τον 4161/2013 που ενίσχυσε αυτή την προστασία και στους ενήμερους δανειολήπτες. Το υφιστάμενο πλαίσιο μάλιστα είναι το ισχυρότερο πλαίσιο προστασίας δανειοληπτών σε όλη την Ευρώπη. Οι μόνοι λοιπόν που πρέπει να ανησυχούν είναι όσοι παριστάνουν τους φτωχούς αξιοποιώντας τις ευεργετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Από εκεί και πέρα, οι συζητήσεις με την τρόικα για το θέμα θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο. Κάθε διάταξη με κοινωνική χρησιμότητα θα παραμείνει. 

E7 | Φοβάστε κοινωνική έκρηξη δεδομένου ότι σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού έχουν δημιουργηθεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας λόγω των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν την τελευταία τριετία; 
Οι Έλληνες πολίτες στην πλειοψηφία τους έχουν δείξει αξιοθαύμαστη αντοχή και υπευθυνότητα τη δύσκολη αυτή τριετία. Δεν έχουν παρασυρθεί από τις σειρήνες του λαϊκισμού και των εύκολων λύσεων. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να πιάσουν τόπο οι θυσίες τους και να μπει η χώρα σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης. Είμαστε κοντά στο τέλος της δύσκολης αυτής διαδρομής. 

E7 | Πιστεύετε ότι η κυβερνητική συμμαχία θα αντέξει στο ενδεχόμενο μιας ήττας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ή τις ευρωεκλογές; 
Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει φυσικά τη σημασία της. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι το καράβι μας που ταξιδεύει με φουρτούνα να πάει τελικά σε ασφαλές λιμάνι. 
Και για να γίνει αυτό, εμείς που έχουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης πρέπει να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. 
Εκεί πρέπει να στρέψουμε τη προσοχή μας και όχι στις εικασίες γύρω από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές. Και να προσθέσω και κάτι ακόμα. Όσο καλύτερα κάνουμε τη δουλειά μας, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα των
 Προγράμματα
 Δράσεις
 ΕΣΠΑ
 Επιδοτήσεις

 Δείτε περισσότερα