Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018
Lux Research: Νέες αγορές για Φ/Β και μακροπρόθεσμα σταδιακή ανάπτυξη
[17/04/2012 - ΣΥΝΤΑΞΗ/ΠΗΓΗ: www.4green.gr]
πατήστε για μεγέθυνση
solar-panels-15_F17605.jpg
Η εταιρεία ερευνών Lux Research δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την αγορά φωτοβολταϊκών για το 2012, η οποία προβλέπει αύξηση της χωρητικότητας των εγκαταστάσεων κατά 400MW. Η έκθεση ερευνά το μέλλον της ηλιακής ενέργειας μετά τις επιδοτήσεις. Με έδρα τη Βοστόνη, η Lux Research δημοσίευσε την έκθεσή της με τίτλο: «Ενημέρωση για την Αγορά 212: Η ώθηση προς μια μετα-επιδοτούμενη Βιομηχανία Ηλιακής Ενέργειας», στην οποία καθορίζονται σχετικά βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τη βιομηχανία. Σε αντίθεση με τα στοιχεία της Βρετανικής IMS Research, η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά το 2012. Η Lux προβλέπει πως η εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει τα 26,9GW το 2012. Οι δύο εκθέσεις συμφωνούν ωστόσο ότι η στροφή σε αγορές εκτός της Ευρώπης θα είναι η νέα τάση τα προσεχή χρόνια.

Οι προβλέψεις για χαμηλότερα έσοδα που γίνονται από τους ερευνητές της Lux, οφείλονται στον κορεσμό της προσφοράς, η οποία με τη σειρά της έχει προκληθεί από την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας στην Κίνα, τις περικοπές των επιδοτήσεων στην Ευρώπη και την εκπνοή του προγράμματος επιχορηγήσεων 1603 Cash Grant στις ΗΠΑ Οι εκθέσεις προβλέπουν συρρίκνωση των εσόδων στις ΗΠΑ από 110 δις. δολάρια σε 92 δις. δολάρια.

Επιλέγοντας να μιλήσει έξω απ τα δόντια, ο συγγραφέας της έκθεσης Matthew Feinstein δήλωσε: «Η χιλιοειπωμένη ιστορία της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών έχει δημιουργήσει μια τεράστια παρεξήγηση σχετικά με την ωριμότητα της τεχνολογίας και της κατάστασης των προϊόντων».

Περιγράφοντας την απομάκρυνση από τις ταρίφες και τις επιδοτούμενες αγορές, ο Feinstein, δήλωσε: «Οι ευκαιρίες παραμένουν και η περαιτέρω επιτυχία είναι δυνατή για τους ενδιαφερόμενους, αλλά η μετατόπιση του γεωγραφικού προφίλ της αγοράς - σε συνδυασμό με την αναγκαστική απόσυρση από τον εθισμό της επιδότησης - σημαίνει ότι απαιτούνται στρατηγικές κινήσεις».

Μεταξύ των στοιχείων, η μακροπρόθεσμη πρόγνωση φαίνεται πιο θετική. Η Lux προβλέπει πως η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει τα 38,3GW το 2017, μετά από μια περίοδο σταδιακής ανάπτυξης. Το μερίδιο της Ευρώπης σε αυτό το διάστημα αναμένεται να μειωθεί από 19,5GW το 2011, σε 15,8 GW το 2017.

Οι ανερχόμενες αγορές θα είναι ο νέος πρωταγωνιστής της εξελισσόμενης αγοράς φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με τη Lux, με τη Νότια Ασία να αυξάνει την παραγωγή της από το 1GW το 2011, σε 4,5GW το 2017. Στη συνέχεια, τα ηνία θα λάβουν η νοτιοανατολική Ασία, η Αφρική και η Νότια Αμερική.

Όσον αφορά τη βιομηχανία, οι εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας προβλέπεται ότι θα αυξηθούν από 6,3GW το 2011, σε 13,8GW το 2017. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της Κίνας.

Οι οικονομικές καινοτομίες στον ανερχόμενο τομέα της τιτλοποίησης των μικρότερων εγκαταστάσεων, παρουσιάζουν επίσης δυνητική ανάπτυξη, προβλέπει η Lux. Μέσα όπως τα «ανανεώσιμα ομόλογα», τα οποία σήμερα δοκιμάζονται, προβλέπεται να γίνουν περισσότερο προσιτά, με τράπεζες όπως η Citigroup να οδηγούν την ανάπτυξη του τομέα.

Όσο αφορά την παραγωγή, το σύνολό της έφτασε τα 50GW το 2011, με τη ζήτηση να είναι ελαφρώς μικρότερη. Η Lux αναφέρθηκε στο 12ο Πενταετές Πλάνο της Κίνας, η οποία απαιτεί σημαντικές επεκτάσεις σε ηλιακό δυναμικό. Και χωρίς να ληφθεί υπόψη η κινεζική επέκταση, η Lux προβλέπει πως η συνολική υπερπροσφορά θα αυξηθεί από 23,5GW το 2011, σε 40GW το 2017.