Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020
ΔΝΤ: 8,1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 5ΕΤΙΑ
[08/02/2017 - ΣΥΝΤΑΞΗ/ΠΗΓΗ: Σ.Ο.Λ.ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ/CAPITAL]

Του Σπύρου Δημητρέλη

Συνέχιση της πολιτικής των τσουχτερών φόρων για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια βλέπει με την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στα ψιλά γράμματα της έκθεσης, δηλαδή στους πίνακες με τις προβολές στο μέλλον που αφορούν σε βασικά οικονομικά δεδομένα προκύπτει ότι το σύνολο των κρατικών εσόδων θα συνεχίσουν να αυξάνονται συνεχώς, κάτι που δεν προμηνύει καλά νέα για τους φορολογούμενους τα επόμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με  τα στοιχεία της έκθεσης:

- το σύνολο των εσόδων της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στα 87,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2021 το σχετικό ποσό προβλέπεται από το ταμείο ότι θα διαμορφωθεί στα 95,4 δισ. ευρώ, δηλαδή πρόκειται να σημειωθεί μια αύξηση της τάξης των 8,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

- τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους (ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ΦΠΑ κλπ) αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος στα 30,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα αυτά προβλέπεται να ακολουθήσουν μια σταθερά ανοδική πορεία και να διαμορφωθούν το 2021 στα 34,2 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

- τα έσοδα από την άμεση φορολογία (φορολογία εισοδήματος, φόρος ακινήτων κλπ) αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος στα 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2021 να ανέλθουν στα 18,4 δισεκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι προβλέπεται σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων το 2019, έτος για το οποίο πιέζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Οι μεταβολές αυτές συνδέονται με τις προβλέψεις που κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σημαντικός προσδιοριστικός παράγοντας της πορείας των φορολογικών εσόδων είναι η ανάκαμψη της οικονομίας. Για το 2017 το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το 2017, για το 2018 στο 2,6%, για το 2019 στο 2,4%, για το 2020 στο 2% και για το 2021 στο 1,5%.

Ωστόσο, εκτός από την ανάκαμψη της οικονομίας, η συνεχής αύξηση των φορολογικών εσόδων δείχνει και συνέχιση της βαριάς φορολογικής πολιτικής και τα επόμενα χρόνια.