Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019
Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ: «ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2019 - ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ»
[11/12/2018 - ΣΥΝΤΑΞΗ/ΠΗΓΗ: Σ.Ο.Λ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ/TAXHEAVEN]

Γ. Πιτσιλής: «Στόχος μας είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία να λειτουργήσουν μέσα στο 2019 - Αύξηση εσόδων από βραχυχρόνιες μισθώσεις» 

 

Στο 20o Forum INVEST IN GREECE έλαβε χώρα στην Νέα Υόρκη μίλησε ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. κος Γ. Πιτσιλής.

 

Ο Διοικητής αναφέρθηκε στο μεταρρυθμιστικό έργο της ΑΑΔΕ και στην προσπάθειά της να δημιουργήσει μια φορολογική διοίκηση η οποία θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των φορολογουμένων και θα είναι σύγχρονη έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες των επενδυτών.  

Ο κος Πιτσιλής αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που το 2018 έγιναν ηλεκτρονικές (Πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων - Μητρώο επαγγελματικών σκαφών) τονίζοντας ότι "μέχρι σήμερα έχουν καταχωρηθεί σχεδόν 49.000 ακίνητα στη βάση δεδομένων μας και τα έσοδα που δηλώθηκαν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου έφθασαν τα 176 εκατομμύρια ευρώ, 160% υψηλότερα από το αντίστοιχο ποσό των 2017 που ήταν μόνο 68 εκατομμύρια ευρώ."

Πρόσθεσε επίσης ότι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για την οποία η Α.Α.Δ.Ε. εργάζεται εντατικά είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία για όλες τις επιχειρήσεις.

Σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση αυτή "θα είναι επωφελής όχι μόνο για τη φορολογική διοίκηση, αλλά θα έλεγα κυρίως για τους φορολογούμενους, καθώς θα μειώσει το κόστος συμμόρφωσης και θα εξασφαλίσει τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Ένα πρώτο σχέδιο ηλεκτρονικών βιβλίων έχει αποσταλεί ήδη στους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για τις παρατηρήσεις τους και ο στόχος μας είναι, μαζί με τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες που εμπλέκονται σε αυτό το έργο, να έχουμε την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία έτοιμα να λειτουργήσουν μέσα στο 2019."

Ο διοικητής αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των ελέγχων: 

"Ένας άλλος τομέας στον οποίο ασχολούμαστε επί του παρόντος είναι η εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού μέσω καλύτερης στόχευσης και ιεράρχησης των ελέγχων μας. Κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε την αποκτηθείσα πείρα προκειμένου να αξιοποιήσουμε καλύτερα τα δεδομένα που έχουμε στην κατοχή μας και να βελτιώσουμε την ανάλυση κινδύνου μας. Για το επιχειρησιακό σχέδιό μας του 2019, μέρος των ελέγχων μας θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως τομεακή ανάλυση του ελλείμματος του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος, επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της φορολογικής νομοθεσίας κλπ."